Tazkirah

Tuesday, September 20, 2011

40 000 Guru Jadi Jurulatih Sukan

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Dasar 1Murid 1Sukan yang diharapkan akan menjadi serampang dua mata bagi melengkapkan skop pembangunan sukan sekolah dalam melahirkan pelajar seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek sememangnya merupakan satu idea yang sangat baik. Menurut Ketua Pengarah Pelajaran KPM, Datuk Abdul Ghafar Mahmud, dasar itu mewajibkan semua murid yang tidak mengalami masalah kesihatan memilih satu jenis sukan ditawarkan pihak sekolah atau dijalankan dengan persetujuan sekolah. Tambah beliau lagi, “Kementerian menggariskan beberapa perkara bagi memantapkan pelaksanaan dasar ini iaitu pihak sekolah perlu membuat perancangan sistematik, memaksimumkan penggunaan kemudahan, peralatan dan kepakaran sedia ada, mewujudkan kerjasama dengan agensi berkaitan sukan dan memastikan aktiviti sukan dijalankan sepanjang tahun. Antara intipati lain menurut beliau, “Dasar ini berhasrat memupuk budaya bersukan di kalangan murid supaya menjadi anggota masyarakat yang mengamalkan gaya hidup sihat dan cergas”. Beliau menambah lagi, “Penyertaan menyeluruh semua murid dalam kegiatan sukan perlu bagi membangunkan modal insan cergas”.

Dasar 1Murid 1Sukan yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Mac lalu bertujuan memantapkan pembangunan sukan peringkat sekolah selaras program terdahulu iaitu Sukan Berprestasi Tinggi Sekolah (SPTS), khusus bagi membangunkan atlit sekolah cemerlang yang dilaksanakan sejak Julai 2008. TPM menggariskan enam strategi memantapkan sukan di sekolah ketika mengumumkan program SPTS dan berharap dasar terbabit akan mengembalikan kecemerlangan sukan sekolah di seluruh negara.

Diharap langkah proaktif kerajaan dengan melatih 40,000 guru untuk menjadi jurulatih bagi pelbagai jenis sukan yang akan bermula dari peringkat prasekolah dahulu akan menjadikan impian dasar 1Murid 1Sukan dapat direalisasikan sepenuhnya. KPM akan bekerjasama dengan Majlis Sukan Negara (MSN) dalam memberi latihan atau kursus kepada guru-guru yang terpilih di semua peringkat persekolahan.

ADMIN: Diharap apa yang cuba direalisasikan selaras & berbaloi dengan bajet yang telah diluluskan. Sering kita dengar pepatah Melayu ada menyebut, “Rumah siap pahat berbunyi”. Setuju dengan kenyataan Datuk Dr. Wee Ka Siong yang menyatakan bahawa, “Bukan semua guru pendidikan jasmani ialah jurulatih sukan kerana mereka tidak diberi latihan yang sistematik dalam bidang tersebut”.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BMI CALCULATOR

Disclaimer/Penafian

Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan, Institut Pendidikan Guru, Kampus Temenggong Ibrahim, Jalan Datin Halimah , 80350 Johor Bahru, Johor.

Tel : 07-2364788 sambungan 236 @ 237 Fax : 07-2379736 Emel: jpjkipti@yahoo.com

Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan, Institut Pendidikan Guru, Kampus Temenggong Ibrahim, Johor Bahru tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada blog ini.