Tazkirah

Saturday, April 9, 2011

Galak Pendidikan Jasmani

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Kebelakangan ini semua orang tertanya-tanya tentang perlaksanaaan Program Satu Murid Satu Sukan (1M1S). KPM telah mengeluarkan satu SPI untuk memberi garis panduan dalam perlaksanaan program ini. Hal ini boleh dijelaskan melalui keratan akhbar Harian Metro yang bertarikh 25 Mac 2011, Jumaat - Galak pendidikan jasmani. Satu kaedah baru yang lebih inovatif perlu dirangka bagi memastikan mata pelajaran Pendidikan Jasmani lebih segar dan membolehkan pelajar menyertainya dengan lebih aktif lagi. Dengan dunia yang lebih kompetatif dan mencabar ini, kita mengharapkan agar pembangunan modal insan yang dilengkapi dengan kemahiran generik serta kemahiran insaniah dapat dicapai dengan jayanya seawal usia 6 tahun. Justeru itu, satu mekanisme baru perlu dirangka dalam melahirkan guru Pendidikan Jasmani yang berkarisma serta mempunyai daya kepimpinan, ilmu pengetahuan, kemahiran pedagogi, kemahiran individu dan atitiud yang hebat. Di harap dengan terlaksananya Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) dan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) dapat menampung kekurangan kurikulum lama iaitu dengan penambahan satu elemen lagi iaitu kemahiran MENAAKUL. Jika kurikulum lama banyak menekankan 3M iaitu menulis, membaca dan mengira, maka menaakul adalah kesinambungan daripada ketiga-tiga kemahiran tersebut. Perkara yang paling penting di sini ialah diharap kita dapat mengubah budaya PJ di sekolah-sekolah buat masa ini iaitu "budaya main bola sewaktu kelas PJ".

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BMI CALCULATOR

Disclaimer/Penafian

Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan, Institut Pendidikan Guru, Kampus Temenggong Ibrahim, Jalan Datin Halimah , 80350 Johor Bahru, Johor.

Tel : 07-2364788 sambungan 236 @ 237 Fax : 07-2379736 Emel: jpjkipti@yahoo.com

Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan, Institut Pendidikan Guru, Kampus Temenggong Ibrahim, Johor Bahru tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada blog ini.