Tazkirah

Saturday, February 26, 2011

Inovatif Patut Jadi Syarat Guru Naik Pangkat

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Saya amat tertarik dengan artikel tulisan Guru Biasa, Tangkak dalam akhbar Berita Harian bertarikh 24/2/2011 Khamis. Tajuk artikel beliau yang berbunyi, "Inovatif Patut Jadi Syarat Guru Naik Pangkat" sangat-sangat sesuai jika ianya digantikan dengan mod PTK yang lama. Saya juga amat tertarik dengan langkah kerajaan mewujudkan perjawatan baru serta kenaikan pangkat secara fast track (cth: Guru cemerlang, guru tingkatan 6). Kewujudan jawatan ini sememangnya menguntungkan guru-guru baru. Tidak sampai 5 tahun memegang jawatan sebagai pegawai perkhidmatan pendidikan, mereka sudah diangkat sebagai guru cemerlang. Jika mereka benar-benar layak, tahniah diucapkan tapi yang menjadi persoalan di sini adalah mereka yang hanya hendakkan perjawatan tetapi dari segi inovatif & kecemerlangan mereka boleh dipertikaikan. Mungkin kenyataan ini tidak mempunyai data yang emperikal tapi pihak-pihak yang berkenaan bolehlah membuat pemantauan. Turun padang bagi memastikan anugerah yang diberikan kepada semua guru cemerlang itu benar-benar cemerlang yang paling penting pengekalan kecemerlangan tersebut biarlah berpanjangan. Jangan mengikut musim & trend semasa. Semoga kita digolong dalam golongan mereka yang sentiasa diberkati dan dirahmati Allah SWT.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

BMI CALCULATOR

Disclaimer/Penafian

Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan, Institut Pendidikan Guru, Kampus Temenggong Ibrahim, Jalan Datin Halimah , 80350 Johor Bahru, Johor.

Tel : 07-2364788 sambungan 236 @ 237 Fax : 07-2379736 Emel: jpjkipti@yahoo.com

Jabatan Pendidikan Jasmani & Kesihatan, Institut Pendidikan Guru, Kampus Temenggong Ibrahim, Johor Bahru tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada blog ini.